DJ-en zonder DJ-set: ‘Je hoeft geen expert te zijn’

Ik krijg vaak de vraag of je allerlei apparatuur nodig hebt, of een berg technische kennis om te kunnen beginnen met draaien. Het antwoord is gelukkig nee.

 

Je hoeft namelijk helemaal geen expert te zijn of een dikke bankrekening te hebben. Met dj-en en produceren kun je eigenlijk gelijk beginnen, ook zonder dj set. Het is een laagdrempelige vorm van muziekmaken waar je zonder gedoe mee kunt kennismaken.

 

Handig! Zeker als je het nog nooit gedaan hebt. Er zijn allerlei muziekprogramma’s die je kunnen helpen uitvinden of het iets voor jou is. Kijk maar eens naar gratis computerprogramma's zoals Virtual DJ, You.dj of apps zoals Djay2.

 

Je hoeft je trouwens ook niet helemaal suf te oefenen voordat je voor een publiek kunt draaien. Integendeel: als je de basis kent, is het een juist een must om voor een publiek te gaan staan. 

 

Op familiefeestjes of op je verjaardag? Ik zeg, go for it: het zijn goede startpunten voor het leren van zowel technische als muzikale skills. Je kunt jezelf al een hele hoop aanleren, simpelweg door te oefenen. 

 

Zo zijn bekende DJ’s zoals Laidback Luke en Dj Chuckie ook groot geworden. Of wat dacht je van dit vijftienjarige Nederlandse talent: DJ Creeps.

 

Het technische deel van draaien onder de knie krijgen kost tijd en geduld. Maar het belangrijkste deel van het draaien is de muziek. En het leren reageren op wat die muziek met je publiek doet. Wat doet jouw muziek met anderen? Daar kun je op inspelen.

 

Leren door te doen. Zo is het bij mij ook begonnen. In mijn gezin was niemand kundig met instrumenten en de muziekles op school bestond uit een leraar op gitaar, sambaballen en een tamboerijn.

 

Maar thuis hielden we wel van muziek, vooral mijn vader. Samen met zijn broer kreeg hij in zijn jeugd al hele zalen aan het dansen met hun Drive Inn Disco Show. Thuis stond de radio de hele dag aan en hadden we bergen cassettes en cd’s.

 

De draaitafels en mixer van zijn discoshow had mijn vader nooit weggedaan. Daardoor kwam ik al jong aanraking met een dj-set. En ik was gek op al die knopjes! Toen ik 16 was stond ik voor het eerst met knikkende knietjes op een borrel te draaien. Sindsdien heeft het DJ-en me nooit meer losgelaten.

 

Digitale muziek is minstens net zo leuk en misschien wel makkelijker dan het leren bespelen van een ‘gewoon instrument’. Iedereen kan het maar er valt een hoop te leren. Je hebt er niets speciaals voor nodig en hoeft geen basiskennis te hebben van noten of instrumenten. 

 

Probeer het maar eens!

 

Linda

 

CKRBO © 2024 DJ Kids • Privacyverklaring • Website door Digital Deer