“Wanneer krijgen wij DJ-les?”, vraagt een jongetje van een jaar of zeven. Het gonst op de gangen van Maupertuus, een fantastische school in Driebergen waar onderwijs wordt gegeven aan kinderen met leerproblemen. Op donderdag starten we de dag met muziek. En dat smaakt naar meer.
Plaatjes mixen op een dj set, leren over ritmes, beats, muziekgenres, tempo. En zelf muziek maken op de computer. Dat is wat we doen. Het lijkt in niets op een ‘gewone’ muziekles, maar is minstens net zo leuk. Tenminste, als we de leerlingen mogen geloven.
“Wanneer krijgen wij DJ les?” vroeg een mannetje van een jaar of zeven me laatst toen hij de dj set zag staan in het klaslokaal. “Over een paar weken”, antwoordde ik. “Oké”, zei hij. En vervolgens met een grijns: “Dat is mooi, want ik kan namelijk alles. Dus dat kan ik ook wel!” Met losse veters en wild haar liep hij de gang uit.
Op Maupertuus krijgen kinderen met leerproblemen, zoals dyslexie, concentratieproblemen of autisme, extra onderwijs en extra aandacht. “Muziek maken in een digitale omgeving is helemaal van deze tijd”, zegt Heleen van Kuyk, directie van Maupertuus, over de DJ-lessen van DJ Kids.
De kinderen leren omgaan met audiobewerking, spelenderwijs muziek maken en componeren. “Wij vinden het belangrijk om op zoek te gaan naar dat wat ons verbindt. En laat muziek daar nu een heel goed middel voor zijn. “De lessen zijn, positief, met aandacht begeleid, leerzaam en ook nog eens heel erg leuk”, aldus Van Kuyk.
Op Maupertuus werk ik voornamelijk met kinderen die zich niet heel lang kunnen concentreren en onrustig of gefrustreerd kunnen raken als het niet lukt. Bij DJ Kids focussen we ons dan ook vooral op spelenderwijs leren. Gewoon aan de slag gaan, tussendoor vragen stellen en op je eigen tempo leren hoe het werkt.
De eerste les is vooral lekker aanrommelen. Een korte uitleg, het muziekprogramma verkennen. Het leuke is dat je gelijk ziet hoe ze samenwerken: met elkaar luisteren naar muziekclipjes en overleggen. Ze leren het echt binnen no-time.
Het knalt gelijk van de creativiteit en alle denkbare geluiden worden bij elkaar gevoegd. Denk loslopende kippen en koeien met een beat eronder. Maar hé, wel helemaal zelf gemaakt. Met trots laten horen wat je hebt gemaakt hoort er ook bij. Net als feedback.
"Heb jij al dj-les gehad?” En: “Wanneer mogen we weer?” De leerlingen zijn over het algemeen laaiend enthousiast. En dat is een heerlijk gevoel.
Linda