Hoe kan mijn kind zelf beginnen met DJ'en?

Als ouder wil je het beste voor je kinderen, en dat geldt ook voor hun passies en interesses. Als je merkt dat je kind geïnteresseerd is in muziek en DJ'en, is het een geweldig idee om hen te ondersteunen en te helpen bij het verkennen van deze creatieve wereld. In dit blog ontdek je een aantal leuke en educatieve manieren waarop je kind zelf aan de slag kan gaan met het begrijpen van een DJ-set. 

 

1. Bouw je eigen DJ-set:

Zijn je kinderen onder de 5 jaar? Een super leuke manier om je muzikale mini-dj kennis te laten maken met DJ'en is door samen een eenvoudige DJ-set te bouwen. Lekker knutselen, materialen verzamelen en een eigen mini-DJ-set in elkaar zetten. In deze leeftijdsfase is de concentratie er nog niet om lessen te volgen maar wel om de beleving aan te gaan met muziek en optredens. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Jantje Beton; maak je eigen dj set en maak er een thuis een gezellige disco van!

 

2. Leer de basisprincipes

Als je zelf een beetje kennis hebt van het dj vak dan kun je je kinderen wat vertellen over de basisprincipes van DJ'en, zoals het gebruik van een mixer, het beatmatchen van nummers en het maken van vloeiende overgangen. Maar wij begrijpen ook dat dat niet voor iedereen geldt. Er zijn veel online tutorials en video's beschikbaar maar ze zijn helaas niet altijd op het niveau van kinderen. Een video voor ouders die wel interessant is tref je hier. Verder kun je ook makkelijk starten met dj-en zonder dj set.

 

3. Verzamel muziek

Moedig je kind aan om zijn of haar muzieksmaak te verkennen en een eigen muziekcollectie op te bouwen, bijvoorbeeld op Spotify of Tidal. Leer ze bijvoorbeeld lijstjes maken met liedjes uit hetzelfde genre, zo leren ze dat er veel verschillen zijn in soorten muziek. En liedjes die veel op elkaar lijken zijn ook makkelijker met elkaar te mixen.

 

4. Koop een dj set

Kies een dj set die je kunt gebruiken met gratis dj software, dat scheelt in kosten, upgraden kan altijd nog. De makkelijkste en kleinste in zijn soort is bijvoorbeeld de Pioneer DDJ200. Is je kind al wat ouder en snel van begrip? ga dan voor een grotere variant van Pioneer. Het voordeel van leren draaien met een Pioneer dj set is dat de indeling van de (basis) knoppen op elke set nagenoeg op dezelfde plek zitten. Meer over een dj set kopen.

 

5. Software en dj set verkennen

Vind uit hoe de dj set werkt in combinatie met de software. Ook hier is Youtube weer een goede plek om te beginnen. Er zijn genoeg video’s voor beginners maar ook hier geldt dat ze niet allemaal te begrijpen zijn voor kinderen. Jouw hulp is daar dan wel bij nodig. 

 

6. Duik in de mixtechnieken - ook zonder dj set

Zonder dj set kun je ook al oefenen, bijvoorbeeld met de gratis DJAY app. Een korte tutorial tref je hier.

Verdiep je dan eens in termen als Beatmatchen, Breakmixen, Dropmix en het gebruik van Effecten (Fx)

 

7. Oefen, oefen, oefen

Net als bij elke andere vaardigheid, vereist DJ'en oefening. Moedig je kinderen aan om regelmatig te oefenen en te experimenteren met verschillende mixen en overgangen.Of nog leuker; doe het samen!

 

8. Doe mee aan DJ-les of workshops

Overweeg om je kinderen in te schrijven voor DJ-workshops of DJ lessen bij een lokale DJ-school. Met professionele begeleiding kunnen ze in korte tijd veel leren over de dj set, mixtechnieken en muziek.

 

9. DJ-feestje organiseren

Organiseer DJ-feestjes/Disco’s voor je kinderen en hun vrienden! Niets leukers dan te draaien voor een klein publiek. Goed voor het zelfvertrouwen en het stimuleert om door te blijven gaan met DJ'en.

 

Sowieso super gaaf dat jij overweegt om de interesses van je kinderen te stimuleren. Dj’en is een super leuke manier om met muziek bezig te zijn. En ja.. het gaat niet over één nacht ijs, je moet echt wel behoorlijk wat zelf uitvinden als het gaat om de apparatuur, de software en de technieken van een dj. Maar met toewijding en creativiteit kun je er samen leuk mee aan de slag. 

 

Laat je kinderen de DJ in zichzelf maar ontdekken! Vragen? We helpen je graag verder.

© 2024 DJ Kids • Privacyverklaring • Website door Digital Deer